Wat is de beste manier om uw verpakkingen te bedrukken?

Schermafbeelding 2015-07-09 om 16.20.01

Wie zijn verpakking wil laten bedrukken, heeft verschillende opties. Ga je voor een diepdruk, of toch liever voor flexo of offset? Hieronder lichten we vier druktechnieken uit, voor welke producten ze het meest geschikt zijn en wat het verschil is met de andere technieken.

Diepdruk
Verpakkingen die bedrukt worden met deze techniek zijn veelal flexibel en gemaakt van kunststof, papier of aluminiumfolie. In de printplaat worden verdiepte uitsparingen gemaakt. Inkt wordt over de plaat geveegd, waardoor het zich verspreid in de uitsparingen. Met een zware roller wordt de verpakking over de plaat geperst, waardoor de inkt in de verpakking trekt. De inkt die bij deze techniek wordt gebruikt, is speciaal geschikt voor verpakkingen en levensmiddelen en is op oplosbasis.

Deze vorm van bedrukken wordt vooral gebruikt in hoge oplages van 300.000 stuks of meer. Nadelen zijn de hoge opstartkosten en de dure drukplaten. Voordeel is dat alle verpakkingen goed bedrukt worden, ook als er goedkoper papier of kunststof gebruikt wordt. Onder andere zakken van vaatwastabletten worden op deze manier bedrukt.

Vroeger bestond er ook zoiets als hoogdruk, wat juist als een soort stempel werkte. Dit werd in de jaren 70 vervangen door offset drukwerk.

Flexo
Kenmerken van flexodruk zijn de flexibele stempels en de sneldrogende, dunne inkt die gebruikt worden. Dit is de ideale manier om papier en kunststof te bedrukken als de klant qua briljantheid van kleuren wat minder hoge eisen stelt. Voorbeelden van producten die gebruik maken van deze drukmanier zijn chipszakken, kartonnen doosjes en plastic zakken voor snoep. Deze manier van drukken wordt voornamelijk gebruikt bij massaproductie.

Voordeel van deze drukwijze is de prijs. De prijs per eenheid blijft laag, grote aantallen worden snel geproduceerd en het is uitermate geschikt voor binnendruk. Nadeel is dat door deze massaproductie niet alle verpakkingen zullen lukken.

Offset
Deze manier van drukken wordt voornamelijk gebruikt op papier en vouwkartonnages. Het is gebaseerd op het gegeven dat water en inkt elkaar afstoten. Op een aluminiumplaat wordt de afbeelding aangebracht. De plaat wordt vochtig gemaakt, waarbij de delen die geen beeld bevatten water opnemen. Als er vervolgens inkt op de plaat aangebracht wordt, zullen de delen die al water opgenomen hebben de inkt afstoten. Hierdoor wordt het beeld voorzien van inkt.

Die inkt wordt vervolgens op een rubberdoek gedrukt, om vervolgens overgezet te worden op papier of karton. Door deze overzetting naar rubber (offset) mag de afbeelding niet in spiegelbeeld staan. Door het maken van proefdrukken zijn de opstartkosten erg hoog bij deze manier van bedrukken. Hierdoor wordt deze manier vaak gebruikt bij het bedrukken van grote oplagen. Voorbeelden van verpakkingen die gedrukt worden op deze manier zijn geschenkboxen en wikkels om chocoladerepen.

Digitaal printen
Digitaal drukken daarentegen is ook prima te gebruiken bij kleine oplages. Beter zelfs, want de opstartkosten zijn laag en de printer is super snel. Wie grote oplages heeft, kan duur uitkomen.

Digitaal drukken komt veelal overeen met een ‘gewone’ huis, tuin en keukenprinter. Er wordt gebruik gemaakt van een groot formaat printer en inkt is zowel waterdragend zijn als oplosmiddelvrij. Deze manier van drukken is ideaal voor prototypes of exclusieve verpakkingen.

Zeefdruk
Deze manier van het bedrukken van verpakkingen wordt niet vaak meer gebruikt. Doordat het handwerk is, is het niet geschikt voor hoge oplages. Met een zeefdruk wordt er inkt door een zeef op papier gedrukt. Het is vooral voordelig voor verpakkingsmaterialen die na het gebruik als verpakking nog als speelgoed of als gebruiksartikel dient.

Nadeel is dat de inkt een tijd moet drogen. Ook zijn details lastig weer te geven. Voordeel is dat het praktisch op ieder materiaal mogelijk is, wat het geschikt maakt voor het bedrukken van glas, blik, metaal naast kunststof, papier en karton.